~CEPAT KLIK LINK INI~

Tuesday, July 31, 2012

Pengalaman Hari Pertama di Sime Darby Plantation - AWESOME!!

assalamualaikum...


disebabkan ada seorang Anonymous memberikan komen tentang how was my first day at Sime Darby, so today sheila nak ceritakan serba sedikitlah pengalaman masa jejakkan kaki kat company gah tu pagi tadi.

cerita bermula begini..hhee..setiap hari sheila akan tumpang my sis untuk ke tempat kerja. kebetulan dia pun kerja dekat Subang SS15 manakala sheila pula SS16 so apa salahnya tumpang dia kan..tapi for certain day ada jugak yang sheila kena naik KTM. walaupun terpaksa jalan jauh, tapi takpe, banyak abang-abang polis meronda dekat situ so selamatlah sikit. hehe

so during this fasting month, working hour akan bermula pada 8pagi sampai 4.30 petang. but sheila terlambat pulak tadi sebab dalam surat cakap start kul 8.30pagi..so mintak maaf ea boss..tambah-tambah pulak sheila sesat dalam company tu. memanglah department HR dekat tingkat 7, but rupa-rupanya dalam tingkat 7 tu ada banyak division. lepas tu untuk lalu setiap division tu pulak kena gunakan pass. so disebabkan sheila tersalah naik lif, which sepatutnya sheila naik for other side, tp nak buat macam mana, dah sampai pun kat atas kan. haha

nasib baiklah ada seorang staff uncle cina lalu kat tingkat tu, so sheila pun tunjuk kan offer letter and tell him that today i will start my practical. so, dialah yang bawak sheila mengharungi pintu-pintu tu sampailah ke depan department HR..hehe..mekasih uncle!

after dah sampai, sheila pun diberi sedikit briefing oleh executive training kat situ and sheila pun dah dapat pass tag so i can enter the department easily..hehe..after i got my table, which terpaksa berkongsi jugaklah dengan other practical trainee because that department kekurangan tempat sikit, and maybe will pindah tu other floor kot after this raya. so, mula-mula memang sheila tak tahu nak buat apa. sebab i did not bring my laptop, and just tengok the other practical trainee which her name is Dewi Iylia. such a unique name kan..hehe


after that, Dewi pun macam dah penat buat kerja dia, so sheila pun merelakan hati untuk tolong dia buat database..naik juling jugak mata ni tengok data-data tu. tapi seronok jugak sebab dengan adanya banyak kerja maka terasa cepatlah masa berlalu. hhehe..oh lupa nak habaq, td masa lunch break sempatlah jugak sheila dengan Dewi pergi mencuci mata dekat Subang Parade..hehe..dah dekat sebelah je kan..huhu,nak makan tak boleh so cuci mata jelah. 

about the staff, overall diorang semua okay-okay jer, most of them muda-muda and yang senior pulak look very professional..actually sheila takut jugak sebab most of them always speaking so masa mula-mula tu terasa blur-blur sikit. but hopefully dapatlah sheila adapt dengan environment situ kan. hehe..so thats all pengalaman for my first day. overall, my first day was awesome! hahaa..sampaikan bawak balik kerja ke rumah sebab takut esok bertimbun kerja..hehe


syukur sebab sheila dapat buat practical dekat company se gah Sime Darby ini tanpa memerlukan pertolongan orang dalam. alhamdulillah, mungkin rezeki di situ. ramai orang cakap kalau result tak gempak maka tak adalah diorang pilih kita. tapi, kalau ikutkan result sheila tak adalah sehebat orang lain, tapi dah rezeki jangan di tolakkan. hehe..syukur!

12 insan terpilih:

Anonymous said...

Salam...

Hope u doing well untuk hari-hari seterusnya. Always asking and try to learn more here, Sime Darby. Well, i am Sime Darby-rian too, from Group Head Office.

Good day ahead!!

popcorn said...

salam. saya nak tanya, cmne nak mohon praktikal di sime darby ya..saya kos bba.. tq :)

email: dokumen89@gmail.com

Anonymous said...

tahniah, dapat praktikal di sime darby. boleh share macam mana sheila mohon praktikal di sime darby?

emel: syurarashid@gmail.com

syahidatul said...

sheila nak tau jugak mcm mna boleh dapat praktikal dekat sime darby..tp sya bukan dekat plantationlah..dekat sime darby properties..

syahidatulzulkifli@gmail.com

Anonymous said...

1st, tahniah sheila dapat praktikal situ, nak tau jugak mcm mna sheila apply..saya ingat nak apply kerja situ..tq

megatron_183@yahoo.com

Anonymous said...

salam...sy nak tau cm ne nk apply praktikal di sime darby???pe syarat2 yg di tetapkn??

soifizdin91@gmail.com

sheila said...

haii semua..sheila just post resume, mini transkrip and also borang2 yg uitm bg jer..klu nk thu lg lnjut, boleh tgk entry lepas ni..

Anonymous said...

salam.. sy actually nk tanya sket, adakah sime darby plantation serap student masuk keja dgn dieorg bila student tu abes je buat practical , sy dpt internship kat sana

Anonymous said...

salam, awak buat praktikal dekat sime darby mana? please rply dkt chocogurl_cronix@yahoo.com

Anonymous said...

hai blogger,

I nak tanya, Sime Darby bagi allowance masa intern hari tu, dia bagi dalam bentuk cheque atau macamana?

thank you =)

farah nad said...

salam :) blh bg email awak? sy nk tny sikit berkenaan dgn internship. Ni email sy dokyung208@gmail.com

farah nad said...

salam :) sy nak minta email awak blh? nak tanya sikit berkenaan dgn internship. ni email sy dokyung208@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SEGALA YANG TERTULIS ADALAH HAK MUTLAK KONICHIWA