~CEPAT KLIK LINK INI~

Thursday, December 31, 2009

tAhUn bArU, AzAm bArU

0 insan terpilih
lagi beberapa jam dah nk masuk new year...yaaahhooo..HAPPY NEW YEAR!!! tapi jangan dilupa bahawa sok juga gerhana bulan akan menjelma..so kepada sesiapa yang umat Islam tu digalakkan lah sembahyang sunat gerhana bulan ea..

bila tahun baru datang, ia mesti disusuli dengan azam baru kan..so apa azam korang tahun ni??setiap tahun azam cla sama iaitu nk gemok and nak dapat dekan..tapi selalu xtercapai..huhu..susah betul la cla nk gemok..agak2 korang ada x tips nk gemok cepat??kepada sesiapa yang ada tips2 untk menaekkan badan dgn cepat tu gtau la cla ea..hehe..tapi cla xnak la badan cla tembam sgt..sekadar berat badan ideal je sudah..hehe..sekarang pon berat badan cla underweight..huhuh.sedih tul la.

hmm..azam cla taun ni sama jugak ngan taun lepas and taun2 sebelumnya..hope taun ni tercapai la..amin.kepada mereka yang telah tercapainya azam mereka taun lepas tahniah la ea..kongsi2 la ngan cla apa azam korang yang dah tercapai tu..huhu

and kepada sesiapa yang berazam nk kahwin ke nak bertunang ke nk apa2 ke taun 2010 tu, mintk2 tercapai la azam korang tu ea..sama2 la kite berusaha utk mencapai matlamat and azam 2010..hehe.

Monday, December 14, 2009

hepi ke tak eh??

2 insan terpilih
adakah cla patut hepi sebab dapat result yg agk boleh tahanlah..hehe.tapi kan dalam masa yg sama cla sedih sebab lagi 0.04 lagi nk dekan..arghhh..frust menonggeng la..ingatkan dapat la dekan sem ni..tapi apakan daya..huhuh..knapa perkara ini berlaku pada cla ha??

mungkin sebab paper law telah membuatkan result ku begini..atau mungkinkah paper pr telah membuatkan result ku jd begini??atau mungkinkah cla maen2 masa dalam class?atau mgkinkah memang takdir cla begitu??atau mungkinkah cla terlalu over cnfident??arghhh...kalau tak mesti cla dapat pergi diner dl,dapat dudk bilik 2 orang..huhuh sedih..

tapi xpe..disebabkan ramai telah memberi kata2 semangat and berharga bg ku,akan ku buktikan sem depan ku akan dapat dl..insyaallah..and kepada mereka yg dapat dl sem lepas,tahniah diucapkan kepada anda!!!

Thursday, October 22, 2009

kenapa student minat giler tengok movie korea???

3 insan terpilih
kenapa student perempuan suke sangattttt tengok movie korea??ape yang best sangat ek??sebab dia punye hero hensem ke??atau sebab heroin dia cun??atau sebab jalan cerita dia yang kadang-kadang stereotaip??hmm...

kalau kite tanya dekat student perempuan, dalam dorang punye laptop mesti ada cerita korea.atleast satu cerita..tapi kalau kita tanya dekat student yang memang fanatik giler dengan movie korea mesti satu external tu penuh dengan movie korea..huhu

sekarang ni pon macam-macam cerita korea dah ditayangkan..sampaikan kadang-kadang berulang-ulang siarannya dekat tv..bagi dorang yang memang minat giler dengan movie korea dah tentu la dorang akan tengok berulang kali tanpa jemu..betul x??ntah-ntah ada yang dah hapal skrip kot..hehe..macam aja-aja fighting..ataupon chayo!!huhu

macam-macam tajuk ada..contohnya my girl (yang paling popular), full house, daisy, my sassy girl, cinderella man, marrying the mafia dan macam-macam lagi lah.kalau nk tulis memang xcukup tempat dah nk tulis..hehe
all abou eve

autumn in my heart


my love patzzi

coffee prince



cinderella man


wonderful life




snow queen



couple de trouble



princess hours




my girl



fashion 70's


love in heaven

sassy girl, chun-hyang



full house




first love of a royal prince




stairway to heaven



winter sonata

boleh dikatakan semua movie yang cla letak kat atas tu pernah ditayangkan kat tv..agak-agak korang pernah tengok tak??mesti pernah kan..pada pendapat korang la apa persamaan yang terdapat kat dalam semua movie tu??emm..bagi cla la semua movie tu ada hero and heroin yang hensem dan cun..betul x??hehe..

tapi cla nak tanya, agak-agak student lelaki layan tak cerita-cerita macam ni??hehe..kalau la dorang layan, memang movie korea ni dah berjaya la pancing minat budak lelaki nak tengok..yela student lelaki kan mana la suke sangat tengok cerita yang tangkap leleh nie..hehe..

ok la kepada mereka yang memang fanatik giler dengan movie korea ni selamat menonton la ea kalau ada cerita terbaru..hehe..cla ni pon layan xlayan jugak movie korea ni..hehe..so kalau da cerita baru jangan lupe inform kat cla ea..tata..

Monday, October 19, 2009

Dari Honda Cup ke Jaguar S-Type

0 insan terpilih
Penceraian ibu bapa bukan penghalang kepada Mahadi Badrul Zaman untuk menjadi insan berguna kepada bangsa, agama dan negara. Keinginan untuk berjaya membawa satu transformasi hebat dalam jiwa anak muda ini. Menganggap dirinya bertuah kerana terpilih melanjutkan pelajaran ke Uitm Shah Alam dalam jurusan Diploma Sains Aktuari ia menjadi batu loncatan kepada beliau untuk meraih sebanyak mungkin ilmu di menara gading.

Mahadi menunjukkan kesungguhannya dalam akademik dengan meraih CGPA 4.00 untuk lima semester berturut-turut. Beliau kemudian berjinak-jinak sebagai perunding kewangan dengan Unit Saham Amanah di salah sebuah syarikat terkemuka. Bagaimanapun ia tidak dilakukan dengan serius kerana masih lagi mengharapkan kerja seperti mana rakannya yang lain. Lama kelamaan jiwanya tertekan melihat rakannya menikmati gaji lumayan sedangkan beliau masih lagi menunggang motosikal Honda Cup.

Namun, berkat kesungguhannya beliau berjaya mendapat pelaburan berjumlah RM100,000. Dalam tempoh lima bulan beliau mendapat pendapatan bulanan lima digit hingga pendapatannya pernah mencecah enam digit.

Dengan pendapatan yang diperolehi ini, beliau berjaya membeli kereta idaman, Jaguar S-Type dan kondominium duplex di Damansara Perdana. Yang kelakarnya, beliau membawa Honda Cup pergi tempah dan ambil Jaguar.

Beliau juga berkeinginan untuk melanjutkan pelajaran di luar negara. Sehingga kini beliau masih lagi menyimpah surat tawaran dari Universiti Macquire, Australia dan Universiti City, United Kingdom dalam bidang Sains Aktuari.

Beliau memilih untuk meneruskan minat dalam bisnes ini. Buat masa ini beliau mempunyai 2 cawangan Monalisa Private Wealth Advisor di Kuala Lumpur dan Pulau Pinang. Sekarang beliau baru saja menerbitkan buku Jutawan Muda dan Sifu bersama Dr. Lawrence Walter Ng.
p/s: kalau Mahadi boleh memiliki Jaguar S-Type pada usia yang muda, mengapa kita xboleh.hanya dengan berusaha, kita akan mampu capai apa yang kita ingin dan mahukan..Insyaallah..

Saturday, October 17, 2009

tiada elektrik

0 insan terpilih
fuyoo...sunyi sepi uitm kitaorang miggu lepas..apa taknya ada ura-ura mengatakan yang sabtu and ahad lepas xda elektrik and air..sume orang sibuk blik.tapi skang ni dah ada elektrik and air.kalau tak cne plak cla boleh online kan.hehe..elektrik tu pon atas bantuan generator.kalu xda generator tu memang bergelap lah kitaorang..huhu


tapi masa ari rabu lepas kitaorang bergelap tau.dari pukul 1 tengahari sampaila pukul 5.30 pagi..dah la esoknya tu cla da test and kuiz. terpaksala cla blaja dibawah sinaran lilin..ibarat macam orang dulu-dulu plak..hehe..ada orang ckap dah macam Bersamamu pun ada..hhuhu



study dgn menggunakan chaya lilin

keadaan bilik ketika tiada elektrik


elektrik xda sebab salah satu stesen janakuasa elektrik kat sini da yang terbakar suis nye..tapi cla xpasti la ape yang terbakar..uitm segamat terpaksa call orang uitm shah alam suruh anta generator.da 3 generator kitaorang mintak kalau xsilap cla la.


yang kelakarnya, kan ari rabu malam tu kitaorang xda letrik kan.so kitaorang terpaksa la pakai lilin..ada jugak orang amik kesempatan jual lilin sebatang 50sen..memang xpatut..huhu..lepas tu wing sebelah kitaorang boleh terbakar..huhu..apa taknya ada orang tu letak lilin kat atas flush toilet..apa lagi terbakar la bile lilin tu dah cair..memang budak universiti betul dorang ni..huhu.kesudahannya dorang terpaksa la bayar ganti rugi.


sekarang ni still lagi pakai bantuan generator..xtau la sampai bile..kadang-kadang terpadam jugak letriknye.dah la xbagi amaran tetibe jew kipas berhenti berpusing..itu menunjukkan yang elektrik terputus lagi..arghh tension!!...


aritu cla nk update blog pon xjadi..apa taknya baru jew nk publish entry dah terpadam..tension-tension!!..tapi xpe..skang cla dah berjaya publishkan entry cla..haha..okla cla harap lepas ni xterpadam lagi la elektriknya..kalau x macam mane la cla nk blaja..dah la minggu depan dah stat final..huhu..tkot giler...tapi xpe cla akan wat yang terbaek..chayo!!!

Friday, October 9, 2009

final exam

0 insan terpilih
arghhhh tidaakkkkk.....final dah dekat..gi mana sih...mengikut kepada jadual yang telah dikeluarkan di student portal menunjukkan yang cla akan start paper pada 28 hb and akan abis 5hb..huhu bestnye dapat blik awal..hehe
sem ni cla nk wat betul2 and capai misi and visi cla..huhuh..k la kepada blogger yang juga akan menghadapi final diharap kamu semua akan wat yang terbaek..gudluck.chayo!

Monday, September 28, 2009

Balik Raya ( 2nd Series )

0 insan terpilih
Hari raya kedua kitaorang di Rembau, kitaorang beraya dekat uma pakcik-pakcik yang len plak…ada satu rumah ni dia berdepan dengan uma Pak Ndak, selama ni kitaorang xtau pon tu rumah sedara kitaorang gak, tapi lepas diberitahu barula kitaorang tau..huhu

Yang best nye, dekat uma tu dia wat masakan orang Negeri Sembilan..yang paling cla excited ialah lauk kegemaran cla ada kat situ..huhuh..nak tau pe lauknye?? Pucuk ubi masak tempoyak. Memang cla tersenyum lebar la bile nampak lauk tu..ape tak nya, dah lame betul cla xmerasa lauk tu. Bile dah dekat depan mata, cla pon sambar la tanpa berkata apa-apa..haha..habis licin cla makan. Memang meletup la lauk tu..huhu

Lepas dah abis makan, kitaorang pon bergerak ke rumah Pak Ndak yang xjauh dari rumah tadi..dekat rumah Pak Ndak, kitaorang berehat sebentar…cla duduk kat kerusi 2 sampai nk tertido dah…penat sangat kot. Bile cla bangun jew, cla tengok dorang semua dah siap-siap makan kuih raye..cla ketinggalan sebentar huhu..disebabkan lambat, abis dah kuih nye..kuih kegemaran cla iaitu kuih popia gulung tu pon cla dapat rasa 3 batang jew.hhuuhu..sedih nya..

Lepas tu, kitaorang pon bergerak ke Simpang Ampat, Melaka…yang kat Melaka ni plak uma abang mak merangkap Pak Long cla..kat sana kitaorang tido satu malam…memang kecoh la..ada ke anak buah cla boleh pegi kejar ayam plak. Macam xpena tengok ayam plak. Padahal dah biasa kot and yang lagi satu klakanya angsa boleh dikatakan itik..adoiii

Pastu esoknye kitaorang pon bergerak balik. Sebelum tu g uma Mak Teh dulu kat Seremban 2. kitaorang beraya dulu kat sana. Dah abis beraya kat sana, kitaorang pon on the way la blik uma…



posing di rumah makteh

adik, me and azam

Balik Raya (1st Series )

0 insan terpilih
Hai, I’m back…setelah cla bercuti selama seminggu disebabkan hari raya, cla xdapat la nak tulis entry baru. Yela kat uma bukannya ada broadband pon.cla pon bukannya ada benda tu. So, terpaksa la menahan diri daripada menulis entry..huhu..

So, banyak x duit raya yang korang dapat?? Mesti banyak dari cla kan..yela sapela yang nk bagi cla duit raye kan.huhu…raya taun ni memang best ckit dari taun lepas. Sebabnya cla dapat balik kampong. Kampong cla kat Rembau, Negeri Sembilan. Cla blik kampong dari raya pertama sampai la raya ketiga. Habis satu Rembau tu kitaorang pusing. Saudara cla banyak tinggal dekat Bongek. Yang klakanya ada yang cla xkenal pon orang 2, tapi rupa-rupanya saudara cla jugak...huhu...layan jelakan..

Kitaorang balik kampong ni pon sebab wan beriya-iya nk jumpa ank cucu dia..dah lame xjumpe agaknya...setiap mase asyik call kitaorang tanya bile nk sampai kampong..lepas tu wan boleh plak marah kitaorang sebab xtido kat kampong. Kitaorang sebenarnya tido kat uma Pak Tam kat Bongek. Kitaorang xtido kat kampong sebab dah penuh kat kampong tu, xda tempat kitaorang nk tido..tapi upe-upenya wan dah reserved satu tempat tok kitaorang...sowila wan ea...

Mase kitaorang sampai kat uma Pak Cik yang kat Bongek gak, memang best giler. Sebabnya semua sepupu sedara ada kat situ..penuh la gak umanya..yela family sebelah arwah abah nie memang besar..kalau sekali datang dekat 100 orangnya..huhu..yang sepupu lelaki semunya maen mercun dekat halaman uma Pak Cik. Macam-macam mercun dorang persembahkan. Memang best giler la. Kitaorang siap berlawan lagi dengan kampong sebelah, siapa yang paling kuat bunyi mercun nye haha…tapi ternyata mercun kitaorang the best la.huhu


me and adik

myself

Saturday, September 12, 2009

ibadah ramadhan:sebelum dan selepas

0 insan terpilih
arini 22 ramadhan tahun 1430 hijrah bersamaan ari sabtu telah berlangsungnya satu majlis bertajuk 'Sektor B Bersama Ramadhan'. di uitm segamat terdapat 2 sektor, A dan B. kolej zamrud iaitu kolej dimane tmpat cla tggal termasuk dalam Sektor B ni lah.
tajuk ceramah yang diadakan ialah 'Ibadah Ramadhan:Sebelum dan Selepas'.penceramah kitaorang ialah Ustaz Lokman iaitu ustaz kesayangan kitaorang.huhu. ustaz ini memang kelakar giler.mana taknya ceramah sepatutnya bermula pukul 2 petang lepas solat zohor tapi ustaz ni punye mukadimah bukan maen lagi..boleh dikatakan 1 jam mukadimah dia.sepatutnya limit abis ceramah kul 4petang tapi mukadimah jew dah 1 jam bile pulak nk mulakan ceramah yang sebenarnya kan..hmm.tapi cla suke dengar ustaz ni ketawa..comel giler..hehe
ok la..ustaz ni ada tunjukkan slide yang telah disediakan oleh dirinya sendiri yang bertajuk '7 asas pembentukan sifat hamba dan peribadi muslim cemerlang'..marilah kite renung same-same yew..
Firman allah s.w.t bermaksud, dan tidak Aku jadikan jin dan manusia melainkan supaya mereka mengabadikan diri padaKu.(surah Al-Zariyat ayat 56)
1) solat jamaah
- berasaskan ilmu dan dilakukan dengan betul dan sempurna
- dengan niat yang ikhlas tanpa riak
- dengan khusyuk
2) puasa
3) ilmu agama
- ilmu asas agama
- ilmu motivasi agama
- ilmu penerangan agama
4) mujahadah al-nafs
- lawan kehendak nafsu yang jahat
- lawan pujukan syaitan
- lawan godaan dunia yang melekakan
5) kawan yang baik
- orang yang alim
- orang yang ahli ibadah
- orang yang soleh
6) zikrullah
- selalu sebut nama Allah
7) doa
- solat itu doa dan berdoalah dalam solat
- berdoa selepas solat dengan penuh rase keyakinan
- berdoa pada mase tertentu yang mustajab
oleh itu kita sebagai umat muslim haruslah mengikut atau melakukan setiap apa yang dinyatakan diatas supaya kelak kita akan menjadi seorang muslim yang cemerlang..sekiranya diri anda terdapat salah satu daripada asas-asas diatas, Alhamdulillah..

Thursday, September 3, 2009

puasa yg berkesan

1 insan terpilih
Gejala-gejala yang berlaku semasa berpuasa:

Beberapa perkara akan berlaku disebabkan oleh pembuangan toksin dan bahan buangan ketika kita berpuasa seperti nafas berbau, peluh juga
berbau, kulit kering bersisik dan gatal, air kencing pekat dan berbau dan mungkin juga kerap kencing, buang air besar selepas beberapa hari
berpuasa, sakit kepala, lenguh badan dan demam (kesan toksin keluar dari lemak ke darah, sebelum keluar dari badan), dan mungkin juga berlaku selsema dan kahak serta lendir dan keputihan.

Pesanan: Jika gejala ini tidak serius, jangan cuba ubatkan kerana ia akan berhenti dengan sendirinya.

Cara berbuka dan bersahur yang berkesan:

(i) Berbuka dengan buah dan air bertapis yang tidak dimasak (guna water-filter).
(ii) Solat Maghrib terlebih dahulu bagi memberi peluang perut mencerna makanan
(iii) Makan makanan yang senang hadam dan kurangkan masakan berminyak, berempah dan pedas. Seelok-eloknya makan sayur, tahu dan kekacang.
(iv) Kurangkan kadar makanan dari biasa
(v) JANGAN minum air sambil makan. Insya-Allah jika makan secara perlahan-lahan, masalah tercekik tidak akan berlaku.
(vi) Minum air putih atau teh herba atau minuman yang mengandungi getah anggur, buah kembang semangkuk dan biji selasih sebanyak yang terminum. Waktu sahur elok makan buah dan susu atau sebarang makanan cecair.

Cara berpuasa yang tidak berkesan:

(i) Makan terlalu banyak (waktu sahur dan berbuka)
(ii) Makan makanan yang pedas dan berempah serta payah hadam
(iii) Makan terlalu banyak daging binatang terutama bagi pengidap batu karang, gout dan alahan.
(iv) Mengulangi makan sepanjang malam.
(v) Kurang minum air pada malam hari atau lebih minum air semasa makan
(vi) Tidur selepas kenyang makan

Makanan yang menjejaskan khasiat puasa kerana mengandungi bahan kimia:

(i) Kopi dan teh.
(ii) Air paip masak yang tidak ditapis.
(iii) Makanan yang ada bahan pengawet, pewarna, perasa tiruan seperti burger, sosej, mee segera, air tin & kotak, air squash, nugget dan
seumpamanya.
(iv) Makanan masin perlu dielakkan semasa berpuasa kerana ia menyebabkan air bertakung dalam badan (water retention)
(v) Merokok

Fasa-fasa puasa yang berjaya:

Fasa pertama (2-3hari):
Perut akan terasa lapar, badan cepat letih, cepat marah kerana kadar glukosa dalam darah rendah

Fasa kedua (3-14 hari):
Kurang selera makan, senang gelap mata, nafas berbau, lidah menjadi putih atau berdaki manakala badan menjadi lesu.

Fasa ketiga(14-akhir puasa):
Lidah menjadi bersih, nafas hilang bau, selera makan baik, tenaga mula pulih dan kadar glukosa menjadi normal kembali. Di fasa ini juga mental, emosi dan badan semakin optimum dan diri menjadi orang baru. Keadaan puasa begini hanya dicapai oleh mereka yang benar-benar mengawal makan dan minum supaya proses asidosis dan ketosis di dalam badan berjalan lancar.

Saturday, August 22, 2009

pakcik oh pakcik...

3 insan terpilih
tanggal 21 haribulan 8 tahun 2009 merupakan hari yang sedikit malang bagi cla...huhu.sedih nk ceritakan..mase ari tu, cla ngan membe nk kuar nk g beli tiket bas tok blik merdeka 2..so membe cla yang bernama fara 2 pon p la sewa kete..dia pon sewa la kereta kat seorang pakcik yang bernama xtau memandangkan pakcik 2 wat servis sewa kereta kat uitm ni...dari mane pakcik 2 datang pon xtau..hehe

nk memulakan cerita, kitaorang pon tggu la pkcik 2 anta kereta pada pukul 11 am memandangkan kitaorang memang nk sewa kereta pada waktu tersebut..(skema tol ayat cla huhu)..sebelum 2 pakcik 2 suro la fara ni g fotostat ic n lesen dia..agknya tkot fara ni xda lesen kot..yela t mana tau tetiba saman pon sampi kat uma dia, tercengang plak dia nnti kan hehe..

so kitaorang pon tggu la pakcik 2 datang anta kereta..tggu punya tggu dia xsampai-sampai gak..so fara pon kol la pkcik 2..

fara: pakcik saya orang yang nk sewa kete pakcik kol 11 arini..
pakcik: oo..tp kul 11 dah da orang nk sewa la..
fara: saya la orang yang nk sewa kete pakcik ni..
pakcik: oo yeke...ok tggu jap g pakcik sampi..tggu kat pondok pakguard bawah 2 ea..
fara: ok pakcik..
kitaorang pon tggu la pakcik 2 kat bus stop bawah 2..ramai gak student kat bus stop 2..yela ramai yang nk blik ke kmpung..huhuh..sedihnya xdapat blik uma..ni sume test punye pasal..xpe sabar jela ea cla oii..mggu depan kan blik..hehe..emm disebbkan kitaorng lame menunggu, fara pon kol la pakcik 2 blik..pastu pakcik 2 suro kitaorng tggu kejap..lambat tol la pakcik ni..huhu..
dalam beberapa minit dia pon sampai dengan menaiki kereta iswara aeroback berwarna oren..kami pon g la naek kereta 2..tapi ape yang pelik nyew da budak pmpn ni pon naek kete 2 same ngan kitaorg..cla pon pelik.upenye budak 2 pon da kol pakcik 2 suro anta kan g bus stand..so kitaorang pon ikut jela..
pastu fara pon berborak la ngan pakcik 2..cla dengar jela dorang ni bercerita..pakcik 2 cakap dia terpaksa amik ank kawan dia ni dari skola..so bile sampai kat skola 2 cla ingatkan sorng jew..upenye da 4 orang..adoii terpaksa la cla berhimpit ngan budak2 kecik ni anak budak pmpn yng nk p bus stand..sakit betul badan cla..nasib bek cla ni kecik..n nasib bek gak xjauh uma budak2 2..
pakcik: awak nk p mane?
fara: emm saya nk sewa kereta ni pakcik..
pakcik: oo nape xcakap..kereta sewa 2 da kat masjid..
fara: (eii pakcik ni..aku dah kol semalam xkan dia dh lupe kot..tension2)
pakcik: kamu nk p mane?
fara: saya nk p bustand, giant, celcom centre..
pakcik: oo..
sampai saje di bus stand, budak td pon tanya la pakcik 2 bpe rm..cla dah nmpk budak 2 kuarkan rm2 sebb 2 normal price klu nk g bus stand..tapi malangnya cla n dia terkejut beruk sebb pakcik 2 cakap rm15!!
pakcik: rm15 dik (dalam nada yg rendah)
budak pmpn: bape pakcik? (nk dapatkan kepastian)
pakcik: rm15..
bdk pmpn: alamak pakcik..saya xcukup duit la..da rm12 jew..
pakcik: emm xpela baki dia lenkali jew..
bdk pmpn: emm ok..(nada sedih)
pakcik: emm kamu pon trun cni ea..t saya suro anak
saya anta kereta kat cni..awak tggu cni ea
fara: hah?..t anak pakcik anta kereta cni?
pakcik: aah..kamu tggu jew..t saya suro dia anta cni..
fara: (adoii..cmne ni..)emm ok la..
pakcik: kamu pon rm15..
fara: hah??rm 15?
lepas fara hulurkan duit 2..kitaorng pon kuar dengan rase xpuas ati langsg..dah la kene tggu kat bustand..pastu kene bayar rm15 plak..rm15 tu dah bersamaan dengan 2 jam lebih klu pakai kereta sewa..tapi ni bru 15 minit dari uitm ke bustand..dah kene bayar rm15..klu tau camnie..baek kitaorg naek bas..huhu..
pastu kitaorang pon p la beli tiket..pas dah beli tiket kitaorang pon tggu la anak pakcik 2 anta kereta..tapi cla pelik lagi..klu anak dia anta kereta..kitaorg plak nk sewa kereta 2, t anak dia nk blik naek pew..???adoii..lagi satu masalah..
lepas dah tggu dekat 15 minit fara pon kol pakcik 2 lagi..
fara: pakcik da x kereta?
pakcik: alamak sowi la nak..kereta 2 xda sape nk antakan..
semua yang da kat cni xda lesen..anak pakcik plak kuar..
fara: oo yeke??(nada sedih)xpela pakcik..
pakcik: sowi ea nak..
fara: xpe..
fara pon cerita la kat cla pe yang pakcik 2 cakap..terus cla sedih..macam nk ngs tau..tahan jew..yela semua plan cla nk g giant, celcom centre semua terkubur..huhu..sedihh..kitaorg pon memikirkan cne nk pegi billion ni..naek teksi ke bas..huhu rase nk menjerit jew kat ctu..nni sume pakcik 2 pnye hal..disebabkan dia yang pelupa kitaorang plak yang terkandas kat bus stand..huhu
disebabkan mase dah time dekat kul 12, cla pon ajak la fara naek teksi g billion..mood memg dah xda lagsung time 2..sume pakcik 2 punye pasal..fara pon perasan yang cla marah2 jew..abis sume yang kat ctu cla marah..
akhirnya bile smpai kat billion, cla pon beli la pe2 yang cla nk..tension betull..disebabkan tension cla pon beli la macam2 makanan..padahal sok dah pose..huhu..serupa jew semalam kitaorng naek teksi..pasni dah xmau sewa ngan pakcik 2 lagi..disebbkan pakcik 2, kitaorang semua susah..huhu.
p/s: jangan sewa kereta ngan pakcik yang xtau namenye ni..hehe..lupe la name dia pe..menyusahkan orang jew..

Tuesday, August 18, 2009

mase kecilku...

0 insan terpilih
comel nye..hehe
mase kecil adalah mase yg sgt berwarna-warni..setiap ari cla xpayah nk pikir sampai tension2.xmacam skang ni.asyik pening pale jew..kite bole wat ape2 aje ikut suke..kadang2 org tua nk marah pon xsampai ati sebb kite budak kecik lagi,mane tau papekan..
seksi nyeer...

tp bg cla, zaman kecik cla xlah best sangat..and cla rase kerugian di situ..yela cla xpena maen kurik kundi ke, lompat tali ke, ting-ting ke, and yg seangkatan waktu dengannya lah..sebb 2 la sampai skang cla xtau maen sume permainan tradisional 2 kecuali batu seremban..hehe.kecian kan..

basikal kesayangan n yang pertama..

lagipon mase kecik cla xramai membe nk maen..asyk maen basikal je kat dalam uma..dlu mase xpandai bawak basikal, selalu kene berpaut kat tiang..mesti korang pon macam 2 kan..klaka betul.xdapat nk merayau satu taman..tapi bile dah pandai bawak asyik ilang je..excited sgt bawak basikal sampaikan tiap2 ptg g pusing2 taman smbil cuci mata..memg xtau malu langsung time 2..yela asyik muke ni aje yg lalu depan uma diorg..huhu.tapi bile skang nk round2 taman ase malu plak..poyo jew kan..hehe


rajin x kite..kecik2 dah bace buku..hehe



disebabkan dulu mase kecik cla xda ramai membe atau senang cakap xda membe langsung sebenarnya..maen pon dekat keliling uma jew..cdih btul.kadang2 maen ngan budak laki jiran sebelah..tapi skang bile masing2 dah besar xpena bertegur langsung..kalau x,dia la 'kawan rapat' cla..huhu

tembam kan??

kalau tgk pic cla mase kecik2 dulu memang gemuk n tembam..anak sape la 2 kan..sihat betul..tp bile skang dah kurus..nk kate xmakan, cla la org yg paling kuat makan kat uma..smpaikan diberi gelaran 'gould'..gould 2 sebenrnya name cacing dalam perut orang dalam cerite stargate..hehe..tp mungkin disebabkan sistem penghadaman cla bagus sgt kot sampaikan bile masuk je makanan terus dikisarkan dengan hebatnya..hehe..

tapi zaman cla mase kecik xsemuanya hepi sentiasa..ada jugk saat duka..mase cla umo 10 tahun, arwah abah cla meninggal..memang down giler time 2..cla yg dulu org ckap selalu ketawa, tetibe jd murung jew..cla pon xtau nape..sebb dulu cla rapat sangat ngan arwah abah..so bile abah xda cla sedih sangat..sampaikan cla rase sangat3 jelez ngan orang yang da abah..ape yg diorang nk sume dapat, tapi cla kadang2 xdapat pe yang cla nk..sedihnye..huhu..tapi ape boleh wat..cla kene pikir mak gak..mak skang kene jage kitaorang semua..cian tengok dia..tp cla xboleh wat ape..yang cla boleh wat hanyalah menjaga n memberi kebahagian kepada mak..huhuhu...(jiwang plak)..

laen kan??hehe


skang cla dah besar..dah 20 tahun dah..(tp belum masuk lg hehe..).dah blaja kat uitm pon..cla nk blaja rajin2..supaya nnti besar cla boleh jage mak..cla nk cari duit sendiri..cla xnk mintak sape2 duit lagi..mintk2 sume 2 akan tercapai la..cla tau mak nk tgk ank2 dia berjaya..so cla xnk hampakan mak..

cla harap cla akan dapat ape yg cla inginkan..aminn..

Sunday, August 16, 2009

pEnat sUnggUh saYe

0 insan terpilih
arini kitaorg modul part 4..kali ni kitaorg kene wat treasure hunt..best memg best tp penat jgn ckapla..memg pent sgt..kaki sakit giler..xtahan!!adooi!!padahal kitaorg bukannya berlari pon.berjalan2 sambil menghirup udara segar jew..hehe (mentang2 la uitm ni dalam utan).

mase pukul 8.00 pg kitaorg kene daftar..dah bis daftar kitaorg pon pegi la dengar ceramah..tp sebelum dengar ceramah kitaorg kene nyanyi 3 lagu dlu..lagu Uitm di Hatiku, Wawasan Setia Pelajar and Warisan Anak Kecil..actually lgu yg ketiga 2 cla xtau lgsg.sebab xpena dengar..dah la kitaorg kene nyanyi sume lgu 2 setiap kali jumpe fasilitator..and tok pengetahuan korg sume, lgu2 yg laen 2 pon xberapa ingat sebenarnya..huhu (wat malu budak uitm jew kan) isy3.

ok ni lah lirik lagu Warisan Anak Kecil
anak kecil main api
terbakar hatinya yang sepi
air mata darah
bercampur keringat
bumi dipijak milik orang
nenek moyang kaya raya
tergadai seluruh harta benda
akibat sengketa
diantara kita
cinta lenyap di arus zaman
indahnya bumi kita
warisan berkurun lamanya
hasil mengalir ke tangan yg lain
kitakan merintih sendiri
jangan buang waktu lagi
majulah raih semua mimpi
hapuskan semua sengketa
teruskan usaha
melayu gagah di nusantara
elit kan gagah di pentas dunia

ok..2 la lirik lagunya..korang tau x??klu tau nyanyila sama2..hehe..klu xtau korg miming jela macam cla ni..tp cover2 la ckit ea..hehe

hmm..tajok ceramah kitaorg ialah FALSAFAH MIM..ok skang cla nk cite dulu
pasal ceramah ni..sebenarnya cla pon xberapa fokus sgt dlam ceramah ni.yela bosan..xpaham pela yg ustaz ni ckpkan..cla rase ustaz 2 pon mesti xpaham pe yg dia ckapkan..heh

FALSAFAH MIM ni sebenarnya dikemukakan oleh naib canselor kite..korang kenal kan sape?bapak angkat kita 2..hhe..
tujuan falsafah ni ialah:
  1. ni adalah untuk membongkar kelemahan org melayu yg menjadi duri dalm daging yg menyekat kemajuan dan pembangunan melayu.
  2. membina karakter baru org melayu berasaskan falsafah mim
  3. membina semangat perjuangan org melayu untuk memperkasakan dan mempertingkatkan martabat org melayu..

matlamat:

  1. membina minda melayu

ok 2 la sebahagian daripada ceramah yg disampaikan oleh Ustaz Lokman..adala input gak yg cla dapat..hehe..walaupon xbyk tp okla..pastu kitaorg pon bergerak ke dalam kumpulan kitaorg..KUMPULAN 15..kitaorang pon memulakan mencari name tok kumpulan kitaorg..pastu kitaorg name kan 17 TEEN sebabnya kitaorg da 17 org..hehe

pas dah cari name n tagline kitaorg, fasi suro kitaorg pegi cari clue kat sekitar dewan..mase mula2 tu cla dah cri dah kat satu tempt ni.bwh meja bulat besar..siap dah angkat dah meja 2..pastu xjumpe.bile pegi lagi skali, brula kitaorg jumpe..tp sedih la sebb bukan cla yg jmpe.bru je nk bangga ckit kan..hehe

pastu kitaorg pon persembahkan tagline kitaorg depan fasi..memg klaka giler..pelik2 jew tagline nye..tgk kumpulan laen bukan maen bersemangat lagi..nk compared kan ngan kitaorg memang kalah la..huhu..

ni lah aktiviti yg kitaorg wat di setiap checkpoint:

  1. kene persembahkan tagline,misi n visi
  2. kene selesaikan sudoku-kitaorg wat sudoku 2 dekat 1 jam..peng pale.nasib bek da yg pakar wat.terima kasih la kat Hanif ea..
  3. kene selesaikan silang kata-silang kata ni pasal agama2.nasib baek la rmai ustazah dlam kumpulan kitaorg so cepat jew selesaikan..cla pon da sumbangkan jawapan gak.kire ok la kan.daripada xda..hehe..kitaorg berjaya selesaikan dalam 10 minit jew..teror x??hehe
  4. kene jadikan kertas2 yang berbentuk segitiga n petak sebagai bentuk burung..checkpoint ni yg paling bosan ckit..ambil mase yg agak lame gakla..tapi nasib kami sentiasa baek sebbnya da sorg lagi pakar yg berjaya menyelesaikan sume bentuk2 2..terima kasih kepada kawan kite 2..(xigt la name sape)hehe..mintak maaf..
  5. yg terakhir kene selesaikan teka teki..da byk giler soalan..antara soalan dia:

(a) burung pe yg boleh berdiri n tidur tp xleh duduk?

(b) ekor mane yg paling panjang?ekor tikus atau kuda?

(c) benda pe yg bile ditutup dia mengintai, tp bile di buka dia marah2?

emm 2 la conth2 soalan teka teki dia..korang sume boleh jawab x??mesti xkan..dah agak dah sebbnya cla pon xleh jawab gak..hehe..tp da soalan2 yg laen 2 boleh la jawab daripada xda lgsg..tp nasib bek la da jugk membe2 dari kumpulan laen yg dah selesaikan teka teki 2 bagi tau ckit jawapan kat kitaorg walupon sebnrnya illegal..hehe..terima kasih la kat korg sume..hehe

kul 5, majlis penutup n penyampain hadiah pon berlangsung..fasi 2 cakap da sesetengah kumpulan yang dapat markah seri.so nk tentukan pemenang kitaorg sume kena la wat persembahan kat atas pentas..malu giler ooiii...tp blasah jela kan..hehe.

acara penyampaian hadiah pon berlangsung..fasi 2 pon umumkan la tempat ketiga..tempat ketiga dimenangi oleh KUMPULAN 17..dengan markah 264..tempat kedua dimenangi oleh KUMPULAN 15..ha!kumpulan 15??macam pena dengar jew..eh kumpulan kitaorang la 2..hahaha...xpcya langsg seh..korg pon mesti xpcyakan..kitaorang lgla xpcya..kitaorg dapat markah 266..beza 2 markah jew..rilek la beb..hehe..ketua kumpulan kitaorg pon dengan bangga naek pentas amek hamper...hehe..

okla 2 kan kumpulan kedua daripada 20 kumpulan..memg xsagka la beb..dah la kitaorg yg paling lambat selesaikan semua..tp maybe sebb kitaorg ni berjaya menyelesaikan clue2 yg diberi dengan pantas n tepat kot..bangga x??hehe..

ok la 2 jela aktiviti kitaorg mase modul..da byk lg nk cite tp t korang bosan lak bace kan..yela membebel je dari td..huhu..tahniah la kepada ahli kumpulan sebb dpat bekerjasama dengan baek ea..hehe..thank you all..

p/s: sedihnya xdapat amik pic..yela tepon xcanggih..huhu..

Sunday, August 9, 2009

mAsALaH-MaSaLAh...

1 insan terpilih
sejak akhir-akhir nie cla tengok jerebu dah makin menjadi2 la.takot tgk..
kadang2 tengahari pon rase macm pagi lg.
dah rase macam kat genting dah (padahal rase panas bukannya sejuk)..hehe
virus h1n1 2 pon skang dah makin mengganas..
yela satu uitm ni dah kecoh.
sebbnya dah da student meninggal disebbkan penyakit 2..
pastu da 4 org koma skang..
so boleh dikatakan virus ni dah makin teruk la..
diorang ckap virus ni senang merebak
kat orang yg da penyakit asma n budak2.
nasib bek la cla xda..tp siapa tahu kan apa yg akan terjadi nnti..
alhamdulillah lah kesihatan cla skang ni masih lg ok.
xda demam2 cuma asyik pening jew..
mana tak nya asyik memikirkan masalah negara nie aje..(poyo jew)..hehe
diorang ckap klu makin bertambah student yg di suspek h1n1 nie,
diorang ckap nk trus cuti sem..
adoii adakah ni berite baek atau buruk??
marilah kite same2 renungkan..hehe
klu cuti sem atau boleh dikatekan extend,
cian la kat student yg dah nk grad 2..
yela, elok2 boleh grad taun nie dah kene grad taun depan..
laen la klu dia terus bg A je kat final tok sem ni..(suke2 aku jew) hehe..
pastukan, siapa2 yg demam jew diorang terus bagi cuti seminggu..
itu dikatakan sebagai langkah berjaga2 la konon..
sampi bile la ek virus ni nk ilang..hmm.
mane peginye saintis2 kite yang termasyhur 2..
adakah diorang juga pening macam cla disebbkan
memikirkan masalah nie??hehe
skang ni org yang meninggal disebbakan
penyakit ni pon dah makin bertambah..
smpai bile kite nak biarkan penyakit ni merebak sebegitu sahaja??
adakah ia salah kita sendri disebabkan tidak menjaga
kebersihan dan kesihatan sehingga boleh dijangkiti virus ini??
atau adakah ni tandanya dunia kite sudah hampir tamat??
hmm..pening cla memikirkannya..huhu
ok la..marila kite same2 berdoa kepada ALLAH supaya hamba2nya
diberikan kesihatan yang baek dan
dijauhkan daripada segala malapetaka...Amin.

Wednesday, August 5, 2009

ViRuS H1n1...

1 insan terpilih
hari ini cla tengok dah ramai student yang pkai topeng..mcm ninja turtle dah cla tgk..tp ni bukan cla yg ckap.tp ustaz yg ckap.hehe..malangnya cla xdapat pon mask 2.dorg xnak bagi kat cla pon walaupon ramai yg tukang edarkan..cla dah lalu depan org yg edarkan tu pon dia xnak bagi kat cla.kecian btul kat diri ni..huhu.diorg xsudi kot nk bg kat cla..(padahal xnak pon)..klu cla dapat pon ntah cla nk pakai ke x.hehe.mase cla lalu depan admin tadi rase macam berada di tempat larangan plak..mana tak nya sume org bertopeng..rase macam da bahan toksik je yg bru jatuh..hehe

emm setakat ni Alhamdulillah kesihatan cla masih lagi memberangsangkan..mintak2 cla dijauhkan dr penyakit yang semakin berbahaya ni..aminn..anda semua juga diharapkan begitu juga ea..jage kesihatan sendiri..jagn amik mudah penyakit ni..td cla dengar citekan da sorg student kat uitm ni dh jd kritikal disebbkan penyakit ni..seram jugk cla dengar..mintk2 dia xda papela ea..

apa yang cla harapkan kat cni ialah semoga uitm xtutup lagi la kali ni..yela dah ramai org disuspek pembawa H1N1..t xpasal2 cuti sem terus..huhuh mintak dijauhkan la, (walaupon best sebenarnya)...skang sume org diwajibkan pakai mask..(sedih diri ni xdapat huhu)..kalu x t kena lecture ngan petugas2 kesihatan kat sini..yela diorg pon sejak akhir ni penat nk layan pesakit2 ni..dulu Penawar(klinik uitm kitaorg) lengang je tp skang dah jd macam hospital terus..isy3.

cla nk tunjuk pic pasal keadaan kat cni pon xbole..(sebb hp xcanggih..huhu)..tp memg rase macam dah darurat sgt dah cla tgk..tkot btul! smpi bile la penyakit ni nk pergi (xda kaki cne nk pergi)..huhu..anyway, kepada mereka yang kesou(batuk), ganmao(selesema) and fushao(demam) cepat2 la g jmpe doktor..xpasal2 kitaorg berjgkit t..k chao..

Tuesday, August 4, 2009

JoKeS...

0 insan terpilih
Some computer terms translated to BM, courtesy of someone from USM :
Don't you think that computer terminology in Bahasa Malaysia (or is that Bahasa Melayu or Bahasa Malaysia or Bahasa Melayu? sheesh...) is really weird?

Cakera Keras = Hard Disk - Sounds like an olympics event to me.

Tetikus = Mouse - Wonder what a big mouse would be called - Memondok?

Papan Kunci = Keyboard - sounds like that wooden case where the Pak Guard keeps the keys to the school classrooms. Yeah...one big papan with a whole lot of kunci.

CD-ROM = Cakera Padat Ingatan Melalui Pembacaan (CP-IMP) - Isn't that bit too much to ingat? Try pronouncing that without twisting your tongue or pausing to think. IMPs?

Monitor = What's the term for this? KETUA DARJAH?

Modem = Could it be called "PEMPEND" <-- PEModulasi, PENDemodulasi?

Motherboard = "Papan Ibu" probably? Maybe the best motherboards can be awarded the "Papan Ibu Mithali" then?

Sound Card = Kad Bunyi?

Sound Blaster = Peletup Bunyi?

Pipeline Burst Cache = Duite Garisan Paip Meletup?

Local Bus = Bas Tempatan? Sounds good to me.

VESA Local Bus = Bas Tempatan VESA?

Flatbed = Katil leper? OR Katil Rumah Pangsa (Flat)?

WWW = Sarang labah-labah Selebar Dunia (SSD)? Sounds quite convincing to me.


Then what would you call daughterboards? Papan anak perempuan? That sounds a little kinky for me… What about SIMMs and DIMMs and such...?

Hahaha… wonder what would you call ink jets then= Pancutan Dakwat???

What about "Plug and Play [tm]"? :) Hmmm..Plug and play....Cucuk dan Main??? Somehow I think not.

Joystick = Batang Gembira or Batang Ria?? Damn obscene man!!

cInTa KaU dAn akU

0 insan terpilih
Hmm…cinta kau dan aku?? aku dan siapa??jeng..jeng..jeng..
Itu sebenarnya tajuk novel yang cla bace sejak kebelakangan ini..
Ia berkisarkan mengenai Nur Farisya Iman yang menjadi driver dan seterusnya menjadi isteri kepada bosnya Farish Hakimi..

Sebenarnya kalau nk tau, novel ni adalah yg pertama dibace setelah berpuluh tahun tidak mengadap novel..yela bukan minat sgt pon ngan novel2 jiwang ni. sume jalan cerita dah bole tau walupon bru bace 1 muka surat..huhu..pasni cla pon bole jadi novelis jgk..hehe..
Bace novel ni pun sekadar mengisi mase terluang yang sememangnya terluang sgt dah..hhuhu..cla tgk rumate sume baca novel ni so cla pun nk turut serta gak..xdala ketinggalan nnti.hehe

Dalam novel ni gak telah menyebabkan cla menangis bile bace bab2 pergaduhan 2. mana taknya dalam novel 2, si Farisya ni teraniaya ngan adik ipar dia sendiri sampaikan suami dia snggup ceraikan dia…xpatut2…memang emo la bile baca novel ni..geram, sedih, kelaka sume ada..walaupon citenya agak stereotaip tapi layan jela..hehe

Tp kadang2 bosan gak, sebabnya bile dalam novel je wataknya mesti digambarkan seorg yang cntik giler, hensem giler, putih, comel, kaya, anak datuk, anak tan sri, macam2 lagila…macam yg cla ckap td stereotaip…huhu..tp ape bole wat..layan jela..zaass..macam melodi plak..hehe
Apa2 pon, tahniah la kat penulis dia sebb berjaya membuatkan pembaca nye menangis, ketawa, dan geram giler…huhu

Kepada mereka yang xbace novel, jangan risau buku laen ada banyak lagi yang bole dibaca..hehe..kepada mereka yang berminat dalam membaca novel pulak, cla rekomenkan anda membaca novel ini walaupon sebenarnya novel ni dah lame dikeluarkan…cla je yang ketinggalan zaman..hehe..
Okla..selamat membaca..jadikan amalan membaca sebagai amalan harian anda…SELAMAT MEMBACA…chao..

Sunday, August 2, 2009

napela malam ni...

0 insan terpilih
kenapa sush sangat nk paham law ni.!! dah banyak kali bace xpaham2..apela nasib.dah la banyak giler case and section, pening betul la nk apal..xdapat byangkan cne la t nk exam..maunye satu buku tu di apal..satu topik pon dah tak terapal, inikan plak satu buku..adooi!!
slalunya bile baca satu case bole paham, tp mlm ni apasal la xpaham2..nk kene rebus kot otak ni..hmm.nk bace case ni kne bace ngan ati..xleh maen bace jew.confirm xpaham nnti.tp bile dah bg sepenuh ati and jiwa kat buku law ni pon xpaham2..apa kena la malam ni.nak tak nak kene bace gak la.kalau x, sok bile blaja kat klas confirm ternganga..atleast bile bace ckit malam ni xdala melopong sok..hhuuhu..
oh law..napela bnyak sgt case..napela bnyk sgt section??yang cla tau section kat shah alam 2 aje..hehe..macam manela agknya org yg jd peguam 2 ek??msti otak diorang dah penuh ngan case..isy2..yang cla tau stakat kes2 artis cerai ke apa ke taula.hehe..tapi 2 langsung xda kene mengena..huhu

k la..chayo!! aja-aja fighting...

Why Women Cry

0 insan terpilih
“Why are you crying?” a young boy asked his Mom.

“Because I’m a woman,” she told him.

“I don’t understand,” he said.

His Mom just hugged him and said,
“And you never will, but that’s O.K.”…

Later, the little boy asked his father,
“Why does Mom seem to cry for no reason?”
“All women cry for no reason,” was all his Dad could say…

The little boy grew up and became a man,
Still wondering why women cry.

Finally he put in a call to God and when God got back to him, he asked, “God why do women cry so easily?”

God answered…

“When I made woman,
I decided she had to be special.
I made her shoulders
Strong enough to carry
The weight of the world, yet,
Made her arms gentle enough to give comfort…

I gave her the inner strength
To endure childbirth
And the rejection
That many times will come
Even from her own children…

I gave her hardness
That allows her
To keep going and take care
Of her family and friends
Even when everyone else gives up
Through sickness and fatigue
Without complaining…

I gave her sensitivity
To love her children under any and all circumstances
Even when her child has hurt her badly…

She has the very special power
To make a child’s boo-boo feel better
And to quell a teenager’s anxieties and fears…

I gave her strength
To care for her husband, despite faults
And I fashioned her from his rib
To protect his heart…

I gave her wisdom
To know that a good husband never hurts his wife
But sometimes tests her strengths and her resolve
To stand beside him unflatteringly…

For all of this hard work
I also gave her a tear to shed
It is hers to use
Whenever needed
And it is her only weakness…

When you see her cry
Tell her how much you love her
And all she does for everyone
And even though she may still cry
You will have made her heart feel good
She is special!

Saturday, August 1, 2009

merajuk

0 insan terpilih
kaunselor menulis "
Kenapa merajuk?

Seringkali orang merajuk kerana dia kecil hati orang
lain tidak mengindahkannya. Sama ada orang tidak
memuliakannya dengan memberikannya satu kedudukan atau
tempat yang istimewa, atau tidak menerima pandangannya,
atau tidak menunaikan permintaannya.

Siapa yang kena penyakit merajuk?

Penyakit merajuk ini boleh kena pada siapa-siapa sahaja.
Tidak kira lelaki atau perempuan. Tidak kira tua atau
pun muda. Orang yang besar atau pun kecil. Anak boleh
merajuk dengan emak, emak boleh merajuk dengan anak.

Punca merajuk

Merajuk ini berpunca dari hati yang kurang ada rasa
kehambaan. Bila tidak rasa diri hamba, dia akan
merasakan yang dirinya itu tuan. Sebagai ‘tuan’, dia
perlulah dimuliakan. Kata-katanya perlu didengar dan
dikotakan.

Sebenarnya, hatinya marah kerana tidak diberi perhatian.
Tetapi mungkin kerana malu atau tidak ada kuasa, ataupun
mungkin kerana beranggapan yang marah-marah itu satu
sikap yang lebih tidak baik, marahnya pun tidak
dilepaskan. Sebaliknya, dia mengalihkan marahnya kepada
merajuk. Dengan merajuk, orang akan faham yang dia
sebenarnya marah walaupun dia sekadar mendiamkan diri
sahaja.

Apakah merajuk lebih baik dari marah?

Kedua-duanya adalah sifat terkeji yang mesti diungkai.
Kedua-duanya timbul dari rasa diri mulia yang mesti
dihormati. Lebih ditakuti lagi kalau orang yang merajuk
itu menyangka yang sikapnya itu tidak salah atau dirinya
itu lebih baik daripada orang yang marah-marah. Dia
sebenarnya sudah tertipu. Dan kalau dia tidak bertaubat
atas dosanya ini, dia akan dihukum di akhirat kelak.

Bagaimana mengubati sikap merajuk?

Untuk mengubati sikap merajuk, kita perlulah tanamkan
sifat berTuhan dan sifat kehambaan. Sifat berTuhan ialah
merasakan yang Tuhan itu Maha Berkuasa. Dia boleh
timpakan apa sahaja ke atas kita sama ada perkara yang
kita suka ataupun tidak. Kalau kita membantah sama ada
dengan cara marah-marah atau merajuk, kita bukan sahaja
marah atau merajuk kepada orang yang “menyakiti hati”
kita itu, tetapi kita juga sebenarnya menentang takdir
Tuhan ke atas diri kita. Kalau Tuhan tidak izinkan
perkara itu berlaku ke atas kita, tentu ia tidak akan
berlaku. Berlakunya ia ke atas kita ialah kerana Tuhan
memang hendakkan perkara itu berlaku.

Sifat kehambaan pula ialah merasakan yang kita ini hamba
yang lemah dan tidak berkuasa. Siapalah kita yang hendak
menolak takdir Tuhan. Kita harus terima apa sahaja yang
Tuhan timpakan ke atas kita. Kalau orang tidak muliakan
kita, memang kita pun tidak layak untuk dimuliakan.

Sebagai hamba, kita juga merasakan yang diri kita banyak
berdosa. Justeru itu, layak sangatlah kalau hati kita
disakiti, moga-moga dengan kita bersabar, Tuhan akan
hapuskan dosa-dosa kita. Kita juga mungkin sudah lebih
banyak menyakiti hati orang lain. Lantaran itu, kita
patutlah bersabar bila hati kita sedikit sebanyak
disakitkan pula...



Wallahu ........"

soalan yg sukar dijawab?? cinta @...

0 insan terpilih
sheila menulis "
Ramai yang tertanya Tanya, “bagaimana saya boleh
mengetahui bahawa saya jatuh cinta?” hmmm… kita hanya
boleh kata. “sukar untuk mengetahuinya secara pasti,
khususnya ketika anda masih muda.” Sebenarnya ada
jawapan yang lebih tepat daripada itu, tapi sebelum itu
jawablah pertanyaan-pertanyaan ini dengan ya atau tidak.
Pilih ya jika itu adalah jawapan yang pasti dari dalam
hati kamu. Jika masih ragu ragu, jawab saja tidak.

(1) apakah hal itu (jatuh cinta) tiba tiba saja terjadi
pada kamu?

(2) apakah kamu cemburu dengan orang yang akrab
dengannya?

(3) apakah ketika kamu dan dia tidak bersama kamu berasa
seperti orang bingung? Macam ada sesuatu yang tak kena,
resah tak tentu pasal dan yang seumpamanya dengannya?

(4) apakah kamu bertambah tambah jatuh cinta padanya
setelah bertemu dengannya berbanding dengan hanya
membayangkannya?

(5) apakah kamu berfikri (secara jujur) bahawa dia
adalah orang paling perfect yang pernah kamu temui?

(6) apakah kamu berasa tak selesa jika duduk di rumah
bersama ibu bapa kamu?

(7) apakah kamu tahu bagaimana pendapatnya tentang anak
dan wang?

(8) apakah ketika kamu ingin bertemu dengannya, kamu
begitu bimbang tentang penampilan, cara berjalan, sikap
dan sebagainya?

(9) ada yang bersetuju bahawa satu satu pasangan boleh
serasi kerana punya hobi atau kesukaan yang sama.
Bagaimana dengan kesusahan yang sama? Apakah kamu berdua
punya keluhan yang sama tentang rumah, sekolah,
persekitaran atau apa saja dalam hidup kamu berdua?

(10) andainya si dia pergi bercuti ke satu tempat
kemudian menulis surat yang mesra dan penuh cinta kepada
kamu. Apakah kamu akan menunjukkan surat itu kepada
orang lain atau rakan rakan?

Penilaian:
Beri nilai 10 untuk setiap jawapan ‘tidak’ yang kamu
berikan dan beri nilai 0 untuk setiap jawapan ‘ya’
Jika nilai kamu….
70 – 100 : hmmm… nampaknya ini macam real love
50 – 60 : menunjukkan adanya ketidakpastian
0 – 40 : keromantikan akan menuju ke arah cinta, tapi
belum benar benar sampai
ke tahap itu!

Mungkin kamu fIkir jawapan ‘ya’ menunjukkan cinta
sejati. Kamu silap yang menunjukkan cinta sejati adalah
jawapan ‘tidak’ (kecuali pada soalan no. 7). Alasannya
begini…..

1. cinta sejati tak datang begitu saja secara tiba tiba.
Jika kamu kata “saya jatuh cinta pandang pertama
padanya”. Sebenarnya yang kamu rasakan itu adalah baru
rasa tertarik padanya dan bukan cinta! Cinta tak boleh
berputik dan berkembang, namun ia memerlukan waktu.

2. cemburu bukan merupakan tanda cinta sejati. Cemburu
adalah simbol posesif kamu terhadapnya, jika hal ini
dibiasakan, kamu mungkin akan terus menceburuinya
walaupun kamu sudah tak cinta padanya lagi.

3. menjadi orang bingung, resah dan gelisah langsung
bukan menunjukkan cinta sejati. Itu namanya obsesi pada
seseorang. Orang yang jatuh cinta pada orang lain, akan
berasa selesa dalam melakukan segala aktivitinya.
Sesungguhnya dia tahu orang yang dicintainya itu
merupakan pendorongnya. Orang yang hanya jatuh cinta
pada cinta itu sendiri akan bersikap seakan akan harus
setiap waktu memikirkan si dia dan akhirnya hanya
mengundang resah dan bingung sendiri.

4. cinta sejati tidak akan berkurang walau secara
fizikal orang yang kamu cintai tidak berada di sekitar
kamu. Jika kamu berasa bertambah cinta padanya setelah
dekat dengan dia, itu hanyalah pengaruh dari
penampilannya yang menarik. Jadi, itu merupakan daya
tarikan fizikal dan bukan cinta sejati.

5. cinta sejati tidak buta pada kekurangan orang yang
kamu cintai. Jika dia banyak salah, ya… that’s it
bererti dia tidak perfect. Orang yang menganggap bahawa
hatinya perfect, itu adalah yang terobesesi, bukan orang
yang sedang jatuh cinta.

6. kehidupan peribadi yang tidak bahagia (khususnya di
rumah) dapat mendorong seseorang untuk berfikir bahawa
dirinya sedang jatuh cinta. Biasanya Cuma dia yang boleh
membuat kamu keluar dari belitan masalah yang ada di
rumah. Tidak! Kamu bukan jatuh cinta! Kamu Cuma mendapat
seseorang yang boleh mengeluarkanmu dari masalah. And
that’s not true love.

7. dua dari beberapa elemen penting dalam perkahwinan
adalah wang dan anak anak. Pasangan muda yang sedang
jatuh cinta seharusnya tahu pandangan masing masing
tentang kedua hal ini. Jika satu satu pasangan belum
membicarakan tentang ini, maka romantisme dalam diri
mereka belum mencapai tahap cinta sejati.

8. jika kamu mencintai dia dan dia mencintai kamu, maka
kamu tidak akan bimbang tentang penampilan. Sikap kamu
di depannya dan sebagainya kerana kamu tahu dia
mencintai kamu apa adanya.

9. berpasangan dengan seseorang yang mempunyai problem
yang sama dengan kamu itu bukan bererti cinta sejati.
Yang lebih layak disebut cinta sejati ialah ketika kamu
berdua saling meluah tentang masalah masing masing dan
mampu mencari penyelesaian.

10. cinta merupakan sesuatu yang peribadi bagi dua orang
yang sedang jatuh cinta. Berkongsi dengan orang lain
mungkin sesuatu yang menyeronokkan dan untuk menunjuk
nunjuk bahawa sedang dicintai oleh seseorang. But,
kelihatannya ia juga bukan cinta sejati!.

"

Sunday, July 19, 2009

hi there...

1 insan terpilih
Long time no see la..huhu..
Sekarang dah masuk semester baru kan.. Dah part 4 aku sekarang ni.. Cpat btul mase brlalu..huhu
Baru aku perasan rupenya dah lame aku x update blog ni..huhu..apela aku ni..hehe
Xpela mulai sekarang aku akan sentiasa luangkan mase aku ngan blog ni..itupon klu ada mase la ea.hehe…
About the last semester result, aku quite happy la because all paper is clear. Even tough aku xdpt DL tp syukur la..tp aku betul-betul xpuas ati.sebbnya aku target BEL aku A tp aku dapt B+ aje..tp xpela yg penting aku past.hehe..
Sekarang ni macam-macam new things terjadi. Contohnya macam subsidi 2.
Bile la agknya duit subsidi nk masuk ek. Dah sedikit pokai skrang ni.hehe
Susahla system sekarang ni. Sumenya nk pakai duit sendri. Bile dah pkai cash ni plak hrga mknan pon naek..isy..isy..xpatut..xpatut..
Apela nasib kami ni ea..huhu..tapi nasib baek la mkann nya bole tahan..huhu
Bile cuti dah abis ni aku rase macam nk blik uma plak..rindu la kat diorang. Terutama anak buah aku..huhu.
Tp nk wat cne. Perjuangan mesti diteruskan..cewahh..
Tapi kan ckap pasal new semester ni kan, aku tengok budk2 part1 skang ni besar2..terasa plak aku yg kerdil ni.huhu..tp yg bestnye spupu aku yg laki pon dapat kat cni jgk..tp kitaowag jrg jumpe..huhu
Ok la..byk plak citenye ea..hehe..emm..bile da mase lg saya singgah lg ea..hehe..k adios..chao..
(‘ ‘ ,)

Saturday, March 7, 2009

phenomenon - sheila

1 insan terpilih



On end of March, my first album will be coming up. The title is “Phenomenon - Sheila”. This album consist 10 songs that have various genre like ballad, pop, and jazz. The list of my song is:

1. Through the rain in 30 seconds
2. Your eyes
3. Yes me!
4. I love you, mom
5. Vivacious and imagine
6. Thanks my God
7. Break in my heart
8. Friends
9. Lonely?
10. 1001 reason why I love you

Below is the description about all of this song…

1. Through the rain in 30 seconds
This song is about a journey of one couple that loves each other. But in one day, in a rainy, there is something happen at this couple. This thing makes them to break up. Only in 30 seconds, their relationship that was withstood for 10 years was end up just like that. The tempo for this song is jazz.

2. Your eyes
This is a story about what you had seen for your entire life whether it was beautiful or not and sometimes you are happy with what you are seen. Sometimes it’s hard to tell because no word can describe what you had seen. The tempo for this song is pop.

3. Yes me!
This song is about a woman that always says yes for entire of her life even though it’s hard to say. She is a person that is very hard to break the others feeling and not think about her own feeling when make some decision. The tempo for this song is jazz.

4. I love you, mom
This song is about how you dedicate your love feeling especially to your mom. In this song it consist your thankfulness to God to have a mom that very understand you and will besides you when you are in problem. The tempo for this song is ballad.

5. Vivacious and imagine
This song is about a girl that has a big dream that she want to achieve in her life. She always imagines what she will be in 10 years later. She always imagines something that she really likes and wants to do in her life. The tempo for this song is pop.

6. Thanks my God
This song is about your thankfulness for your life. You are very happy with your life now and hope your life will be peaceful and calm for ever after. Thanks my God because you had been rewarded a family that was understood you and thanks my God also because had been rewarded friends that are always be with you. The tempo for this song is ballad.

7.Break in my heart
This is a story when a girl break up’s with her boyfriend. This girl actually was hard to clash with her partner but she had to do that because of her family. Her family was not blessing the relationship between their daughter and her boyfriend and forces her to marry the other guy. The tempo for this song is ballad.

8. Friends
This song is about truly friends that always be together in any situation whether happy or miserable. They always together in any things and it were hard to separate them. When someone is not there, their life is not complete and feels that something is missing and that is what means by truly friends. The tempo for this song is pop.

9. Lonely?
This song is about situations that make you lonely in this world. You are lonely because of you don’t have any friends to share your problem. You are lonely because you don’t have a partner to share your love and you are lonely because you don’t have anyone at this world. The tempo for this song is jazz.

10. 1001 reason why I love you
This song is about a girl that was love her boyfriend very much and wants to live with him forever and only death can separate both of them. There is a lot of reason why this girl was very love her boyfriend. The tempo for this song is ballad.

Wednesday, January 28, 2009

MY CLASSMATES IN THIS SEMESTER.

3 insan terpilih

In this semester I had met my new classmates. Some of them I do not know but there are certain friends that I am familiar too. Now, I had new classmates and I enjoy in knowing them. Here, I want to tell about my BEL 311 classmates.


AL AMIRUL AKMAL.
In class he was a happy-go-lucky person. He always teases all his friends even though we had become a friend in this semester. Before this, he was studied at Uitm Kedah and had been transfer here. At the first time we met, his face was familiar for me. Maybe I had looked him at television when he comes to audition or something else. He never shies when meeting his new friends here. It was good actually because if we shy, we will not have any friends here.

ASHRAF.
I also never talk to him in class because before this we never met same like Syahrul Nizam. So, I don’t know how to describe him. I hope he will be success in his life and his future.


KHAIRUL AZHAR.
All his friends called him Sood. I don’t know why they call that name. Maybe it was a name that their senior gave to him. He was a happy-go-lucky person whether outside or inside of class. He always makes a joke in class and it makes our class become cheerful. If he did not come to class, our class will become quiet. Even though he always sits at back of class, I know he will pay attention if the subject was his favorite subject.


KHALID.
He was our class reps. He was very dedicating in making a work. In class he was closer with Shahida. They always go to class together even though their college was far. If Shahida did not come to class, he also will not come to class. He also was a member in my group speaking include Shahida and Fara.

NASRI.
He and Azhar was a best friend. They always come to class together because maybe they were in same college. Moreover, if Azhar did not come to class, Nasri will become a bit quiet because he don’t have friend to talk too. They always sit together at the back of class.


SYAHRUL NIZAM.
Before this we had never met. This was the first time we met. We never talk to each other in class. But, in class I look he very quiet maybe he did not have any friends in this class.

NURUL AIN.
Ain was a funny girl. She always teases me and makes a joke. I like to be friend with her because she can make me laugh every time. Furthermore, she is a chatty person in class since last semester. We had in same class since Part 2 in Microeconomic subject. She always goes to class with Ernie because their college was near in each other.


SALWA.
She was Radiyah twin. Both of them have different character. Salwa is more talkative person than the Radiyah. Furthermore, Salwa is more active in class. But I like both character because their more Islamic.


ATIKAH.
In class we call her Kaka. I’m not very close with her in class and I also do not talk too much with her. But, since I know her in Part 1, she is a friendly person in class and outside of class. She always helps her friends when they had a problem. In class, I look she didn’t talk too much but if outside of class I do not know. She’s very hardworking and kind person too.


FARAH IRMA.
She’s very small and sweet in class. She is a talkative student in class. This semester we are in same class so I’m happy to knowing her. She’s very kind and hardworking. I hope we can be good friend in class and outside of class.

AIZA ZALEHA.
I also do not very close with her in class so I do not know how to tell about her. We are in same class in this semester and before this I do not recognize her. Moreover, I never talk with her since we are in same class. Outside she look fierce but I know in reality she was kind and humble person.


NORSHEILA ( It’s me )

HALIMATUS SA’ADIAH.
We called her Ima and I had been in same class with her since Part 2. She’s very kind and I had become her group presentation in last semester. She is a cheerful girl and I like to be friend with her. I hope we will be a good friend forever.

RADIYAH.
In this class, she has a twin, Salwa. Both of them have different characteristics. Radiyah is softer spoken than her twin. First in class was so difficult to determine whether she is Radiyah or Salwa. But, after know for a long time there are no confused again.


AZIERAH.
Azierah was a best friend of Ziera. They always together in what they do like presentation and assignment. I’m not talk too much with her in class because I’m not very close with her. So, I don’t know how to describe her actually. Then, everyday she will go to class with Ziera and other friends. If Ziera did not come to class, she also will not come to class. But, I look she’s very focuses in class.


ERNIE SYAFFIQA
Ernie was a best friend of Ain in class and outside of class. She was a humble person. She’s not talk too much in class since I know her in last semester. I look she’s a bit like me such as uncommunicative person in class but will be a chatty person if around her best friend.


SUHAIDA.
We called her Sue in class. I’m not closer with her in class so I don’t know how to tell about her. I look she’s very focuses in class and I hope she will be success in what ever she do in her life.

NUR HAZLIN.
I know her since Part 2 when she’s in same class with me for BEL 260 subject. She’s very happy-go-lucky person in class. Even though we not talk too much, but I know she must be a funny girl. I look she’s very talkative when around her closest friends. I hope this semester we will talk much and be a good friend.


NIK NUR ATHIRAH.
We had in same class since Part 1. Before this she had become a class rap. She’s very diligent and I comfortable in making friend with her. In class, she closest with Sal and always sit besides Sal in every subject. They always make something together like in assignment or presentation.

SITI NADZIRAH.
We called her Ziera in class. I had become her classmates since Part 2. She’s a hardworking student and always sits with her best friends. Furthermore, if she around her best friends, she will become a talkative. Moreover, she always focuses on class and that’s why she got a Dean List for last semester.


SALBIYAH.
In class we called her Sal. I had been same class with her since last semester. She also always sits in front of class and very hardworking. She’s very talkative in class and very friendly. I am happy to be friend with her even though we didn’t talk too much when in class or outside of class.


NURULHUDA.
She is my closest friends in class and outside of class. We had been best friends since in Part 1. We are always together in where ever we go and do. Our room also near in each other. She’s very hardworking and talkative. We always share our problems and ideas together. She always helps me when I am in trouble and gives me an advice when I have a problem. Even though she always makes a silly joke at me, I’m still comfortable in making friend with her.

SHARIFAH AINAA MARDHIYAH.
We all call her ‘APEX’. She is an active student in class. She likes to ask something that might be confused to her at lecturer. That’s why she got a Dean List every semester. Apex is a friendly person and very hardworking. Furthermore, she’s very like to play futsal and always come early in class. Moreover, she always sits in front of class for every subject.

NURSHAHIDA.
She also my best friends in class and outside of class. We always go to class together and make all assignment together if the assignment is in group. Furthermore, she never failed in help me when I had a problem in certain topic. We always shared our idea together. I like to be friend with her because she likes my sis in here. Why I say this because she always take care of me and she will mad me if I didn’t eat. I hope we will be best friends forever and ever and I am lucky to have a friend like her.


SITI FARAHIYAH.
She is a best friend of Apex in class. They are very close since last semester. Farahiyah or we call Fara is a happy-go-lucky person. She and Apex cannot be separate because they are closest friends. Fara also always sits in front of class for every subject.


NORFARAHAIN.
Fara is also my best friends. She also like Shahida, very take cares of me and will be angry if I didn’t eat in afternoon and night. She will give me some lecture and ask me to eat because if I do not eat, I will get stomach ache. Moreover, she always helps me and paid for me some food or goods. I am comfortable in making friends with her. She’s very nice for me. I am lucky to got friend like her and I hope we will be friend until forever.


NURUL IZZATI.
We called her Zati in class. She’s very cute and humble. She also Apex best friends and always sits in front of class. Furthermore, I look she’s a bit quiet in class but if she’s around her friends, she will talk much same like me.

NURUL ASYIKIN.
We all called her Kent. I had become her classmate since Part 1. She’s very fluent when speaking in English. Furthermore, she likes to ask when there are any presentations in class.


RAJA NUR RAHIFAH
Raja and Kent was a good friend. If Kent did not come to class, Raja also will not come to class. In making an assignments and group presentation, they always work together, maybe they was convenient in each other. Raja also was a talkative student in class.

NOR FAEZAH.
Her closest friends called her Pek maybe because her face like Chinese looks. I am not close with her in class so I do not know how to describe her actually. In outside, I look her very talkative and friendly. She always with Kaka and I think maybe they are closest friends. I am happy to knowing her as my new friends and classmates.

MUINUDDIN.
We called him Muin in class. In class I look his a bit quiet but outside of class I do not know his character actually. He also sits at back of class with his friends. I had become his group speaking in last semester with Shahida and Khalid. That was the first time we talk too and collaborate.

FACTS THAT OTHER PEOPLE DO NOT KNOW ABOUT ME.

1 insan terpilih
by : norsheila
There are several facts that anyone does not know about me even though my closest friends and my relatives. Even though they had known me for a long time, not all my true colors had been projected in front of them. So, here I would like to list down several facts about myself that not all knows about it.
  1. AFRAID OF CAT.
    Actually I really scared at cat because I afraid that cat will scratch me when I touch it. In the past years, my late father had taken a couple of cat as his pet but at that time I was small, so I don’t scare. But after my father had passed away, I become scared at cat. I don’t know why it happens to me. Until now I really afraid to touch cat but at the same time I really want to take kitten as my pet one day.

  2. SENSITIVE.
    If you really know me, you will realize that I am a sensitive person. I am ease to cry if someone talk about something that is not true about my family. Furthermore, I will also cry if I watch some sad movie or watch someone that in difficulty. My heart is easy to touch in many ways.

  3. LIKE KIDS.
    I really like kids a lot. I will become excited when I saw a kid that is very cute. When I at home, I will take care my brother and sister son. I really like to take care of them even though they always make trouble with me and others. My brother son is 1 years old and my sister son is 8 month. They also like me to take care of them. This is because they will find me first to play with them and I really enjoy when play with them even though it’s really tired actually.

  4. LIKE TO EAT.
    I am a person who really likes to eat. I eat a lot compared to other family members. If we go to restaurants, I am a person who will finish first. Although in physically I am a thin and small girl, but in reality I am very like to eat. But whether I eat a lot, my weight is still not increase. From that I will not worry if I eat much because I know I will not be a chubby person. So, I can eat what ever I want without anxious.

  5. DISLIKE VEGETABLES.
    Since small I don’t like to eat vegetables very much because its taste is bitter. Whether all my friends and family ask me to eat vegetables, I still don’t want to eat. However, I will eat if the dishes are look yummy and attractive. Furthermore, I will eat vegetables that I like only such as tomatoes and salad.

  6. HATE OF MILKS.
    I really don’t like milk actually even though I take this kind of water until I am in Primary 2. After that, my mother had asked me to stop drink. From that, I become very hate to drink milk until now. After I stop drink milk, my size become shrinking because before this I look chubby if I drink. But, I only drink if the milk is in chocolate flavor.

  7. UNCOMMUNICATIVE PERSON.
    I think all realize that I am uncommunicative person. I only talk with people who I know only. If not, I will only keep quiet and make my job. I am very slow to start communicate. I will talk much and make a silly joke with my closest friends only. I also will communicate if I have an idea and motive to talk. If in class, I am also uncommunicative and passive student. Only my closest friends know who I am actually.

  8. EASY TO ACCEPT OTHERS VIEW.
    I am a person who is easy to accept others view. If I think that’s view is positive and give benefits, it is not wrong to accept it. Furthermore, not all my view is right, so I need another view as a back up in making a decision.

  9. A TIMID PERSON.
    I am a timid student from primary school until I went to university. I am very hard to comfortable with other person that I do not recognize. I have to take time so that I can be comfortable with anyone include my relatives. But, if I be familiar with someone I will not shy with him/her.

  10. A GOOD LISTENER.
    Now I realize that I am a good listener actually. If my friends had a problem, I will be a good listener and listen him/her problems. I always be there if they had a problem because when I had a problem they always besides me and give an advices. So, this is the time to me to help them.

  11. HATE TO WAIT PEOPLE.
    I am a person who are don’t like to wait other people. If they had agreed to see at a certain time, so they must arrive at the time that had been agree.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SEGALA YANG TERTULIS ADALAH HAK MUTLAK KONICHIWA