~CEPAT KLIK LINK INI~

Saturday, May 19, 2012

tutorial mencari JOURNAL dengan pantas dan berkesan

assalamualaikum...


kehidupan pelajar dengan pencarian journal memang tidak boleh dipisahkan. setiap subject memerlukan pelajar untuk mencari journal yang berkualiti dan bertepatan dengan tajuk yang di inginkan. susah sebenarnya nak jumpa journal yang betul-betul seperti yang kita inginkan. kadang-kadnag kita memerlukan 20 journal untuk tajuk yang kita mahukan. jadi di sini sheila akan tolong kawan-kawan semua macam mana nak cari journal yang best, pantas, mudah dan banyak pilihan. 

tak perlu bayar, tak perlu download..free of charge..hehehe..tapi kaedah ini hanya boleh di gunakan pelajar UITM sajalah, sebab memerlukan kita untuk login..kalau universiti atau kolej lain tak pasti pulak sama ada boleh gunakan aplikasi yang sama atau pun tidak.


step-step yang diperlukan:
1. pergi ke website ezaccess.library.uitm.edu.my
2. scroll ke bawah dan akan terjumpa ezaccess login..masukkan id (no matrix uitm) dan password (no ic)
3. lepas itu akan keluar banyak link-link database..
4. pilih link yang bertulis EBSCO: Academic Search Premier, Emerald, Proquest Education, (yang ni semua yang sheila biasa gunakan)
5. bagi pelajar engineering, medical, law ataupun science..journal untuk anda adalah berasingan dengan pelajar-pelajar business atau management
6.BMJ sesuai untuk pelajar medical, ASCE sesuai untuk pelajar engineering, FSTA sesuai untuk pelajar food science
7. selepas dah tekan link yang menjadi pilihan anda, bolehlah terus search tajuk apa yang anda inginkan..dan mulalah mendownload pdf yang diberikann.
8. selamat mencuba!

pinjam gambar ea..

6 insan terpilih:

piza said...

Thanks for all..i'm from uitm sri iskandar..thnks for share..love it!!..ngeeettttt..=p

piza said...

thanks....=p

kerintingputih said...

Terima kasih. Info ini sangat berguna bagi saya untuk cari jurnal utk Term Paper BEL311.

Anonymous said...

saya maria, offcampus uitm melaka, cawangan bandar melaka. masukkan matrix and IC no oredi, tapi tak boleh pun..

kena register dulu ke?

sheila said...

xperlu register pon, aslkan kita masuk kat dalam website uitm dulu..xpon just google ezacess uitm tu jer then boleh terus login..

Anonymous said...

thanks! form uitm kedah! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
SEGALA YANG TERTULIS ADALAH HAK MUTLAK KONICHIWA